RSS

Sejarah Kehidupan Presiden Soekarno Bahasa Jawa (History of Urip Presiden Sukarno)

JENENG CILIK  IR. SOEKARNO
Nalika lair, Sukarno iki diwenehi jeneng Kusno Sosrodihardjo dening orangtuanya.Namun amarga wong iki asring gerah banjur nalika panjenenangipun saweg yuswa gangsal taun asmane diganti dadi Soekarno dening kang rama. Jeneng iki dijupuk saka warlord ing crita Bharata Yudha sing Karna. Jeneng "Karna" kanggo "Karno" amarga ing huruf basa Jawa "a" diganti dadi "o" nalika ater-ater "su" tegese "apik".
Ing tanggal mengko yen dadi Presiden, ejaan jeneng diganti dening awake dadi Soekarno Sukarno amarga wong mikiraken penjajah jeneng Ejaan (Walanda). Dheweke isih migunakake jeneng Sukarno ing teken amarga teken punika teken sing wis kadhaptar ing teks Proklamasi Kamardikan Indonesia ngirim ora bisa diganti. Tembung punika menowo kanggo Sukarno Soekarno.

Asal saka jeneng Achmed Sukarno
Ing sawetara negara Kulon, jeneng iki kadhangkala ditulis Soekarno Achmed Sukarno. Perkara iki kedadean amarga nalika Soekarno wayah kawitan riko menyang Amerika Serikat, sawetara tiyang ingkang golek warta kanggo wonder, "Sapa sing sepisanan jeneng Sukarno?" Amarga padha ora ngerti Sifat sing mayoritas wong Indonesia kang mung migunakake siji jeneng mung utawa ora duwe jeneng kulawarga. Piye wae, wong banjur ditambahake ing ngarepe jeneng Achmed Sukarno. Iki utamané bener ing sawetara Wikipédia, kaya wikipedia Ceko, basa Welsh, Denmark, Jerman, lan Spanyol.
Achmed Sukarno sebutno jeneng ing Gagal dening nalika ibadah kaji. Ing sawetara versi liyane, panentu kasebut ing ngarep jeneng Achmed Sukarno, digawa metu dening diplomat Muslim Indonesia sing nganakake misi manca ing upaya kanggo gain pangenalan negara kamardikan Indonesia dening negara Arab.

LIFE IR. SOEKARNO
Kanak-kanak lan taruna Soekarno
Sukarno lair rama sing jenenge Raden Soekemi Sosrodihardjo lan ibuné Ida Ayu Nyoman Rai. Kekalihipun pepanggihan nalika Raden Soekemi sing ana sing sekolah guru SD diselehake ing Pribumi Singaraja, Bali. Nyoman Rai iku kraton baris saka Bali lan Hindus nalika Raden Soekemi piyambak Muslim. Padha wis anak wadon kang dijenengi Sukarmini sadurunge Sukarno lair. Nalika Sukarno cilik urip karo mbah kakungipun, Raden Hardjokromo ing Tulung, Jawa Timur.
Piyambakipun sinau wonten ing pisanan ing Tulung nganti panjenengané pindhah menyang Mojokerto, ngiring tuwané ditugasaké ing kutha. Ing Mojokerto, rama Sukarno ketik First inlandse School, sekolah kono bekerja.Kemudian ing Juni 1911 Soekarno dipindhah menyang Europeesche Lagere (ELS) kanggo nggawe kui luwih gampang kanggo bisa ditampa ing Hoogere Burger School (HBS). Ing 1915, Soekarno wis rampung pendidikan ing ELS lan kasil terus HBS. ing Surabaya, Jawa Timur. Sampeyan bisa ditampa ing HBS ing bantuan saka kancane bapaké sing disebut HOS Cokroaminoto. Tjokroaminoto malah marang papan perlindungan kanggo Soekarno ing panggonan asrama. Ing Surabaya, Sukarno akeh ketemu karo pemimpin saka SI, organisasi mimpin Tjokroaminoto banjur, kaya Alimin, Musso, Pelajar, Haji Agus Salim, lan Abdul Muis. Sukarno banjur aktif ing organisasi pemuda Tri Koro Darmo kawangun minangka organisasi saka Budi Utomo. Jeneng organisasi banjur diganti dadi Jong Jawa (Java Youth) taun 1918. Saliyane kuwi, Sukarno uga nyerat ing dina rata-rata "Hindhia Oetoesan" dipunpimpin dening Cokroaminoto.
Ing Wekasaneng H.B.S. Ing 1920, Soekarno terus Technische Hoge School (saiki ITB) ing Bandung kanthi njupuk jurusan teknik sipil lan lulus ing 1925. Nalika ing Bandung, Sukarno urip ing panggonan kang Haji Sanusi sing anggota SI lan sidekick Cokroaminoto. Ana kang interaksi karo Ki Hajar Dewantara, Cipto Mangunkusumo lan Dr. Douwes Dekker, sing banjur pimpinan saka organisasi Indische Party.

Gerakan Nasional Future
Nalika taun 1926, Soekarno didegaké Study Club Kontraktor ing London kang asil inspirasi saka Indonesian Study Club dening Dr. Soetomo. Organisasi iki dadi cikal bakal Partai Nasional Indonesia, kang didegaké taun 1927. Kegiatan Soekarno ing PNI nyebabake dipenjara Walanda ing Desember 1929, lan mimpin menyang pledoi fenomena: Indonesia Sue, nganti dibebaske maneh ing 31 Desember, 1931.
Ing Juli 1932, Soekarno gabung karo Partai Indonesia (Partindo), kang ing bagian sekedhik saka PNI. Sukarno iki maneh dipenjara ing Agustus 1933, lan diasingaké menyang Flores. Kene, Sukarno meh lali dening tokoh nasional. Nanging roh isih kobong minangka diwenehake ing saben huruf kanggo guru jenenge Ahmad Hasan Islam Uni.
Nalika taun 1938 kanggo taun 1942, Soekarno dipunasingaken dhateng provinsi Bengkulu.
New Soekarno ngasilake free nalika jaman penjajahan Jepang ing taun 1942.

Penjajahan Jepang
  Ing wiwitan periode kolonial Jepang (1942-1945), pamaréntah Jepang wis ora ngeweruhi gerakan tokoh-tokoh Indonesia utamané kanggo "ngamanake" wontenipun ing Indonesia. Iku katon ing gerakan saka karakter 3A Shimizu lan Pak Angga kurang populer.
Nanging pungkasanipun, ing manungsa waé pamaréntah pendhudhukan Jepang lan ing wektu sing padha nggenepi tokoh penting Indonesia kaya Sukarno, Mohammad Hatta lan liya-liyane ing sembarang organisasi lan institusi kanggo narik kawigaten ati saka populasi Indonesia. Disebutaké ing macem-macem organisasi kayata Jawa pagi sore, Wong Power Center (Son), BPUPKI lan PPKI, tokoh penting kayata Soekarno, Hatta, Ki Hajar Dewantara, KH Mas Mansur lan liyane kasebut lan katon supaya aktif. Lan pemimpin pungkasanipun nasional ing collaboration karo pamaréntah pendhudhukan Jepang kanggo entuk kamardikan Indonesia, senadyan ana uga gerakan lemah minangka Sutan Sjahrir lan Amir Sjarifoeddin amarga padha mikir Japan a fasis mbebayani.
Presiden Sukarno piyambak, sak wicara sadurunge bukaan saka maca teks proklamasi kamardikan, matur sing malah sanadyan kita kerjo bareng karo Jepang ing kasunyatan kita pracaya lan dateng lan gumantung ing kekuatan dhewe.
Panjenenganipun aktif ing efforts preparation saka kamardikan Indonesia, ing antarane kang dirumuske Pancasila, UUD 1945 lan basis dhasar saka pamaréntah Indonésia, kalebu nyusun teks proklamasi Kamardikan. Panjenenganipun ngojok-ojoki langkah aside kanggo Rengasdengklok acara Rengasdengklok.
Ing taun 1943, Perdhana Mentri Jepang Hideki Tojo diundang pemimpin Indonesia Soekarno, Mohammad Hatta lan Ki Bagus Hadikusumo Jepang lan ditampa dening Kaisar Hirohito. Malah kaisar menehi star Imperial (Suci Ratna) kanggo telu tokoh Indonesia. Ing awarding lintang ndadekake pamaréntah pendhudhukan Jepang kaget, amarga tegese iku dianggep telu tokoh Indonesia kulawarga Imperial Jepang dhewe. Ing Agustus 1945, dheweké dijak dening Marshal Terauchi, Kepemimpinan militer ing wilayah Asia Tenggara Dalat Vietnam sing mengko nyatakake proklamasi kamardikan Indonesia punika bangsa Indonesia piyambak.
Nanging kang keterlibatan ing badan diadegaké déning organisasi Jepang nggawe Sukarno iki dipuntudhuh dening Walanda ing collaboration karo Jepang, antara liya, ing kasus ambek khewan setan juhut.

Perang revolusioner
Soekarno karo tokoh nasional wiwit nyiyapake piyambak sadurunge proklamasi kamardikan Republik Indonesia. Sawise Hearing Komite Preparatory Work kanggo BPUPKI Kamardikan Indonesia, Komite Cilik dumadi saka wolung wong (resmi), Komite Cilik dumadi saka sangang wong / Komite Nine (kang mrodhuksi Jakarta Piagam) lan Komite PPKI Kamardikan Indonesia, Soekarno-Hatta netepake negara Indonesia adhedhasar Pancasila lan UUD 1945.
Duwe ketemu Marshal Terauchi ing Dalat, Vietnam, ana Rengasdengklok acara ing tanggal 16 Agustus 1945; Soekarno lan Mohammad Hatta iki ngojok-ojoki dening muda lunga munggah pesawat pasukan Tanah kelairan Pertahanan Rengasdengklok Map. Pemimpin muda sing ngojok-ojoki antara liya soekarni, Wikana, Singgih lan Saleh. Ing nom-noman nuntut sing Soekarno lan Hatta langsung sing nelakaké kamardikan Republik Indonesia, kaya ing Indonesia dumadi vakum saka daya. Iki amarga Jepang wis nyerah lan pasukan sekutu wis ora teka. Nanging Sukarno, Hatta lan pemimpin gelem ing latar nunggu kajelasan gegayutan panyerahan Jepang. Alesan sanès inggih punika ing Soekarno akeh nemtokake wektu cocok kanggo kamardikan Republik Indonesia kang milih tanggal 17 Agustus 1945 nalika coincides karo Ramadhan, wulan suci Muslim sing pracaya dadi sasi kapisan wahyu Muslim Nabi Muhammad ing Qur-an. On 18 Agustus 1945, Soekarno lan Mohammad Hatta PPKI bakal dilantik déning Presidhèn lan Wakil Presiden Republik Indonesia. Ing tanggal 29 Agustus, 1945 janjian saka presiden lan wakil presiden dikonfirmasi dening KNIP.Pada September 19, 1945 panguwasa Sukarno bisa mutusake masalah tanpa acara getih Ikada Stadium Jakarta ngendi 200.000 wong bakal Freeport karo pasukan Jepang isih bersenjata.
On rawuh Sekutu (AFNEI) dipimpin déning Letnan Umum. Sir Filipus Christison, Christison pungkasanipun ngakuni kedaulatan Indonesia de facto sawise rapat karo Presiden Sukarno. Presiden Sukarno uga nyoba kanggo mutusake masalah krisis ing Surabaya. Nanging, amarga provocation dibukak dening pasukan NICA (Netherlands) Allied ngisor. (Ing UK) bledosan acara 10 Nopember 1945, ing Surabaya lan matine Brigadier General AWS Mallaby.
Amarga akeh provokasi ing Jakarta ing wektu, Presiden Soekarno pungkasanipun mindhah ibukota negara Republik Indonesia saking Jakarta tumuju Yogyakarta. Wakil presiden mèlu lan negara pejabat liyane.
Presiden Sukarno ing taun 1945, inggih punika status Presiden minangka kepala pamaréntahan lan kepala negara (presiden / siji eksekutif). Sajrone revolusi, sistem pamaréntahan diganti dadi semi-presiden / pindho eksekutif. Presiden Sukarno minangka Kepala Negara lan Sutan Sjahrir minangka Perdhana Mentri / Kepala saka Pemerintah. Iku kedaden amarga saka edict wakil presiden No. X, lan sasi edict pemerintah November 1945 ing partai politik. Iki dijupuk kanggo Republik Indonesia wis dianggep negara liyane kang demokratis.
Senajan sistem pamaréntahan diganti, ing wektu revolusi, posisi Presiden Sukarno tetep sing paling penting, utamané ing dealing karo Affair Madiun ing taun 1948 lan saiki Agresi Militer Belanda II sing mimpin kanggo Presiden Soekarno, Wakil Presiden Mohammad Hatta lan sawetara negara pejabat dipenjara ing Walanda. Senajan wis ana Pemerintahan Darurat Republik Indonesia (PDRI) karo ketua Sukiman Sumber, nanging ing kasunyatan kahanan internasional lan domestik isih ngakoni yen Soekarno-Hatta punika pamimpin sing sejati saka Indonesia, mung kawicaksanan sing bisa mutusake masalah regejegan antarane Indonesia lan Walanda.

periode kamardikan
Sawise pangakon kedaulatan RI (Walanda sebutno minangka layang saka karaton), Presiden Sukarno dados Presiden Republik Indonesia Serikat (RIS) lan Mohammad Hatta dipunangkat mentri Perdana RIS ing. Ing kantor Presiden Republik Indonesia nyerahke liwat Pak Assaat, kang dadi dikenal minangka Jawa-Indonesia. Nanging, amarga saka panjaluk kabeh wong Indonesia sing arep kanggo bali menyang negara kesatuan, banjur ing tanggal 17 Agustus, 1950, RIS maneh diganti Republik Indonesia lan Presiden Sukarno dadi Presiden. Tugas saka Pak Assaat minangka tumindak Presiden nyerahke bali menyang Ir. Sukarno. Posisi resmi Presiden Sukarno ana presiden sah miturut ukum, nanging ing kasunyatan kawicaksanan pamaréntah sawise rembugan karo wong.
Mitos Duet Soekarno-Hatta cukup populer ing antarane wong-wong lan luwih kuat dibandhingake kanggo ing sirah perdhana mentri pemerintah. Munggah lan tiba saka kabinèt kang misuwur minangka "kabinèt kabèh jagung" nggawe Presiden Sukarno sistem multi peserta kurang pitados, malah nelpon iku "penyakit saka partai". Ora arang, dheweke uga melu kanggo mediasi konflik ing awak militer kang uga kena pengaruh munggah lan tiba saka kabinèt. Minangka acara 17 Oktober 1952 lan acara ing Angkatan Udara.
Presiden Sukarno uga menehi akeh gagasan ing donya internasional. Badhan liwat pasrahaken ing bangsa Asia lan Afrika, isih ora merdika, nanging duwe hak kanggo poto-netepake, sabab presiden Soekarno, ing taun 1955, njupuk inisiatif kanggo ngatur Konferensi Asia-Afrika ing Bandung, kang mrodhuksi Dasa Sila. Bandung dikenal minangka Ibukutha Asia-Afrika. Ketimpangan lan konflik amarga "bom wektu" sing nilar negara kulon isih ngangap imperialisme prangko lan kolonialisme, ketimpangan lan ngedeni saka emergence saka perang nuklir sing diganti peradaban, agensi internasional injustice ing mecahaken konflik uga badhan. Bebarengan karo Presiden Tito (Yugoslavia), Gamal Abdel Nasser (Mesir), Mohammad Ali Jinnah (Pakistan), U Nu, (Burma) lan Jawaharlal Nehru (India) kang dianakaké ing Konferènsi Asia-Afrika kang mimpin kanggo Gerakan Non-Blok. Thanks kanggo sawijining layanan, akeh negara-negara Asia lan Afrika sing éntuk kamardikan. Nanging sayangé, ana isih akeh sing nemu konflik ingkang dipun danguaken nganti dina iki amarga saka injustice ing mecahaken masalah, kang isih dikuwasani déning negara kuat utawa superpowers. Thanks kanggo Kajaba iku, akeh residents saka wilayah Afrika sing ora lali Sukarno nalika elinga utawa ngerti dadi Indonesia.
Supaya kanggo nindakake privasi-aktif manca sawijining ing donya internasional, Presiden Sukarno dibukak akeh negara lan ketemu karo pemimpin negara. Antarane iki minangka Nikita Khrushchev (USSR), John Fitzgerald Kennedy (USA), Fidel Castro (Cuba), Mao Tse Tung (RRC)....

0 komentar:

Poskan Komentar