RSS

KISAH ARJUNA (Bahasa Jawa)



Raden Arjuna yaiku anak katelu saka Prabu Pandu lan Dewi Kunti utawa kerep disebut ksatria Panengah Pandhawa. Kaya wong, Arjuna bener dudu anake Pandu, nanging iku putra saka Dewi Kunti lan Batara Indra. Ing gesang Jawa, Arjuna iku simbol manungsa kawruh Tingga nanging ragu-ragu kanggo tumindak. Iku ketok yen nalika ilang semangat ing wektu bakal padha ngadhepi seduluré, lan guru-guru ing lapangan Kurusetra. Ugliness saka Arjuna tanpa guna. Kroso kuwat lan nggantheng, mudannya nalika dhèwèké dadi sethitik masalah.

Arjuna nduweni dasanama minangka nderek: Herjuna, Jahnawi, ing Jisnu, Permadi minangka jeneng Arjuna nalika enom, Pamade, Panduputra lan Pandusiwi minangka putra saka Pandu, Kuntadi wiwit padha lan warisan panah, Palguna minangka apik ing ngukur kekuatan saka mungsuh, amarga ora magepokan karo property Danajaya, King Kariti saiki bertahta minangka raja ing swarga Tejamaya sawise kasil nyababaken King Niwatakaca, Margana amarga bisa mabur tanpa wings, Parta kang tegese nuntun panggawe becik lan sejahtera, Parantapa amarga rajin dikunjara, Kuruprawira lan Kurusatama amarga iku pahlawan ing Baratayuda, Mahabahu minangka gadhah awak cilik nanging gedhe kekuatan, Danasmara minangka tau nolak tresna apa waé, Gudakesa, Ankit, Kaliti, Kumbawali, Kumbayali, Beetle Ali-Ali, Kuntiputra, Kurusreta, Anaga, Barata, Baratasatama, Jlamprong wulu meaning merak sing Werkudara telpon favorit kanggo Arjuna, Siwil enem driji telpon saka Prabu Kresna, Suparta, Wibaksu, Lahir, Pritasuta, Pritaputra, Indratanaya lan Indraputra amarga iku putrane Bathara Indra, lan Ciptaning lan Mintaraga iku jeneng digunakake nalika tapa ing gunung Indrakila. Arjuna dhewe tegese putih utawa cetha.

Ing lair, nyawa Arjuna cahya nyoto teka metu saka guwa-garba lan mbukak munggah nang swarga, ing ngendi para malaékat Kawidaren. Kabeh angel ana tumiba ing katresnan karo nyawa Arjuna dijenengi Wiji Mulya. Suraking wong provoked bebendune Sang Dewa-dewa sing banjur nyerang wong. Lampu Mesem Mesem dadi tokoh manungsa nggantheng disandangi modestly.
Ing mundhut saka nyawa saka awak saka Dewi Kunthi Arjuna nimbulaké sungkowo kanggo Prabu Pandu. Ing saran saka Semar, Pandu banjur pindhah munggah nang swarga, lan mbalekake putrané sawisé kang diwenehi dening tembung Guru kang.

Wiwit enom, Arjuna wis tresnani saka sinau. Panjenenganipun sinau ing wong. Miturut masyarakat lingkungan lan bisa baen kawruh. Ing guru kalebu Resi Drona, saka panrimo Dona tak gegaman kuat disebut panah Cundamanik lan Arya Stamplat, kapindho kang Begawan Kripa, Begawan Kesawasidi, Rishi Padmanaba, lan akeh pertapa liyane kuat. Ing crita Mahabharata, Arjuna sinau ing ngalahake Prabu Niwatakawaca,, nanging crita wayang, iku hampit tau kasebut.

Ing wayang marang Arjuna wis luwih saka 40 garwa, nanging mung sawetara sing kondhang lan kerep alluded ing pedalangan. Garwa Arjuna iku minangka nderek:
- Endang Jimambang putra inggih menika Bambang Kumaladewa lan Bambang Kumalasekti
- Dewi utawa Dewi Ulupi Palupi putra inggih menika Bambang Irawan
- Dewi Wara Sumbadra putra inggih menika Angkawijaya utawa Raden Abimanyu.
- Dewi Srikandi ora putra inggih menika
- Dewi Ratri putra inggih menika Bambang Wijanarka
- Dewi Dresnala putra inggih menika Bambang Wisanggeni
- Dewi Juwitaningrat putra inggih menika Bambang Senggoto ing beujud buta
- Endang Manuhara berputri Pregiwa Dewi lan Dewi Manuwati
- Dewi Banowati berputri Endang Pergiwati (wungu dening Endang Manuhara)
- Dewi Larasati putra inggih menika Bambang Sumitra lan Bambang Brantalaras
- Dewi Gandawati putra inggih menika Bambang Gandakusuma
- Endang Agus putra inggih menika Bambang Priyembada
- Dewi Wisanggeni putra inggih menika Bambang Antakadewa
- Dewi Supraba putra inggih menika Bambang Prabakusuma
- Dewi Wilutama putra inggih menika Bambang Wilugangga
- Dewi Warsiki putra dingerteni
- Dewi putra Surendra dingerteni
- Dewi Gagarmayang putra dingerteni
- Dewi Tunjungbiru putra dingerteni
- Dewi-Leng Leng dingerteni putra Mulat
- Dewi Chitrangada putra inggih menika Bambang Babruvahana
- Dewi Lestari ora putra inggih menika
- Dewi Larawangen ora putra inggih menika
- Endang Retno Kasimpar ora putra inggih menika
- Dewi Citrahoyi ora putra inggih menika
- Dewi Manukhara ora putra inggih menika

Nomer bojoné Arjuna kang diduweni crita wayang gambar wong sing ora garwane murko utawa womanizer, nanging gambar sing Arjuna bisa nampa lan bisa ditampa dening kabeh pihak. Nalika enom, Arjuna tau wanted kanggo omah-omah Dewi Anggriani, garwane Sang Prabu Ekalaya utawa uga asring disebut King Palgunadi saka Paranggelung Kratoning. Ing wektu sing Arjuna sing kepengin kanggo nemtokke kang bakal mimpin kanggo lampus Dewi Anggriani amarga kang ana mung manut kanggo bojone. King Ekalaya sing ngerti tantangan Arjuna, nanging agung King Ekalaya ana luwih saka Arjuna. Arjuna banjur ngeluh kanggo Drona. Panjenenganipun mikiraken gurune wis bejat janji ora tau sebutno ora bakal mulang Pemanahan kanggo sapa liyane saka Arjuna. Panrimo saka Drona banjur tindak menyang King Ekalaya. King Ekalaya memang sing penggemar saka SAGE Drona, nanging amarga dheweke ora bisa njagong langsung, kang digawe patung Drona ing kedhatoné diajak laku dadn. Miturut Drona katon minangka soko pareng dening nginstall patung ana. Dadi tinimbang panrimo saka Drona banjur takon Ring Mustika Ampal sing wis ditempelake ing jempol King Ekalaya. Miturut driji Drona banjur Cut lan tempel driji ing Arjuna. Wiwit Arjuna wis enem driji ing tangan tengen. Punika ing basa Jawa disebut Siwil. Nalika patemon karo Arjuna maneh, King Ekalaya ilang. Ing wektu sing padha temen maujud sing padha wis tricked, banjur sadurunge dying ngandika bakal njupuk mbales ing Drona Baratayuda mengko ing perang.

Arjuna wis akèh senjata lan senjata-aji-aji.Senjata Arjuna kalebu Arrow Nglumpang Bathara Agni sawise iku mbantu Batara Indra Agni marang alas kobong Batar Kandawa, Arrow Pasopati saka Kirāta, pamburu incarnate Guru, sadurunge Arjuna matèni Niwatakaca , Crown emas lan perhiasan saka Batara Indra, sawise kuwi sing nelukaké King Niwatakaca lan dadi King of nymph kanggo pitung dina, Pulanggeni kris, kris Kalanadah asalé saka asu Kala, Arrow Sarotama, Ardadali Arrow, Arrow Cundamanik, Brahmasirah Arrow, Arrow Angenyastra, lan Arya Stamplat, papat panrimo saka Drona, Oil Jayangketon Begawan Wilawuk, hukum, pusaka Mercujiwa, panah Brahmasirah, clerics mecut Pamuk, panah Mergading lan liyane. Tambahan aji-aji diduweni Arjuna punika minangka nderek:

- Aji Panglimunan / Kemayan: bisa ilang
- Aji Sepiangin: bisa mbukak tanpa tilak
- Aji Tunggengmaya: bisa nggawe sumber banyu
- Aji Mayabumi: bisa meperbesar Prestige ing pertempuran
- Aji Bindrakhia Mundri / Maundri / Pangatep-Kepulauan Talaud: bisa nambah bobot awak
- Aji pengasihan: kanggo bisa tresna marang dening wong
- Aji Asmaracipta: nambah kemampuan yen panginten
- Aji Asmaratantra: nambah kekuatan ing perang
- Aji Asmarasedya: wani manambah ing perang
- Aji Asmaraturida: meanmbah sanadyan kekuatan ing roso
- Aji Asmaragama: nambah kemampuan kanggo ngleksanani romance
- Aji Anima: bisa sethitik sing ora bisa katon
- Aji bass: bakal entheng lan bisa ngawang
- Aji Prapki: nganti goal sing dipengini ing kedhip saka mripat
- Aji Matima / Sempaliputri: bisa ngganti wangun kang.
- Aji Kamawersita: yen bisa dadi kuwoso, wonten ing Roman

Arjuna tau bantuan Brunei Sagotra bebarengan uga karo bojoné nalika piyambakipun looking for a pack nedha awan kanggo Nakula lan Sadewa sawise acara Balesigala-gala. Dinuga ndadekake Brunei Sagotra gelem dadi kamenangan Pandawa tilas mengko ing Jayabinangun Baratayuda Perang.

Sawise Pandawa diganjar Kandaprasta alas angker misuwur, Arjuna ketemu karo Begawan Wilawuk that're nemokake wong dheweke ngimpi. Nalika iku Begawan Wilawuk intangible buta nggawa Arjuna lan nikah wong wadon, Dewi Jimambang. Punika bilih iki ana garwa pisanan saka Arjuna. Angger-anggering Toret, kang dipun warisaken berhasiat lenga Jayangketon bisa ndeleng fairies yen ma ing kelopak mata. Lenga iki boon gedhe kanggo Pandawa, kang dealing karo Jin Yudhistira lan sedulur-seduluré padha ora bisa kanggo ndeleng mripat wuda. Arjuna banjur uga bisa kanggo ngalahake Jin Dananjaya wilayah Madukara. Jin Danajaya banjur nembus menyang awak saka Arjuna. Saliyane sing jeneng Dananjaya, Arjuna uga gained wilayah ing Madukara Kesatrian karo Patih Suroto minangka dadi Patihe.

Nalika aku dadi kasingkirake 12 taun ing alas sawise kalah ing game dice Puntadewa Arjuna tau arep tapa ing gunung Indrakila karo jeneng Begawan Mintaraga. Panjenenganipun wektu sing padha ing Kratoning King Niwatakaca Manimantaka takon Dewi Supraba sing bakal bojoné. Ana ana siji sing bisa cocog karo agung dewapun King Niwatakaca lan dadi Patihe Umbra Mamangmurka. Miturut para dewa, mung Arjunalah sing bisa nelukake raja raseksa. Batara Indra banjur ngirim malaekat kanggo ngilangi pitu Begawan Mintaraga tapa. Malaekat pitu Supraba dhewe Dewi Dewi Wilutama, Leng-leng Mulat Dewi Dewi Tunjungbiru, Warsiki Dewi Dewi lan Dewi Surendra Gagarmayang. Nanging malaekat pitu wis mati ora ngatur kanggo mindhah pertapa saka lenggahan. Sawise malaekat pitu bali menyang swarga lan gagal laporan, dumadakan ana jumeneng raksasa gedhe sing ransacked gunung Indrakila. Miturut Ciptaning, ing Wuta sumpah menyang alam bébas Celeng. Banjur dipanahnya Celeng. Ing wektu sing padha panah saka pamburu dijenengi Keratapura. Sawise debat dawa lan gelut, iku dadi Arjuna ilang. Arjuna banjur temen maujud sing lika punika Sang Hyang Siwa utawi Guru. Banjur nyembah Guru. Miturut Bataar Master Arjuna diwenehi panah Pasopati lan takon asor King Niwatakaca. Dadi ngalahake King Niwatakaca ora gampang kaya mbayangke. Arjuna banjur nyuwun bantuan Batari Supraba. Kanthi rawuh saka Dewi Supraba menyang panggonan King Niwatakaca, nggawe King seneng banget amarga wong ora duwe keseng-sem karo dewi. King Niwatakaca sing wis lali Dharatan njawab kabeh pitakonan Dewi Supraba, nalika Arjuna ndhelikake ing bun dheweke. Pitakonan kang ngendi dumunung ing kekirangan King Niwatakaca, Raja tenang mangsuli, kelemahane ing ibu. Langsung Arjuna muncul lan marang King Niwatakaca. Kroso ing permainkan, King Niwatakaca mbanting Arjuna lan rages sacara ora kakontrol. Ing wektu sing Arjuna mung gagah bakal mati. Nalika Niwatakaca ngguyu lan umuk kakuwasan, Arjuna banjur culake Pasopatinya arrow hak menyang tutuk saka prabu lan tewaslah Niwatakaca.

Arjuna lajeng dipunpromosikaken dhateng raja ing swarga Tejamaya, endi malaekat pitung dina (siji sasi ing swarga = siji dina ing donya). Arjuna uga bisa milih 40 wong dadi angel kang nggoda malaekat pitu uga klebu ing angel 40th lan uga Dewi Dresnala, Putri Brahma. Saliyane Arjuna uga nampa perhiasan makutha emas saka Batara Indra, panah Ardadali bhatara Kubera, lan akeh liyane. Arjuna uga diwenehi kesempatan kanggo ngirim panjalukan. Nyuwun sing Pandawa Arjuna unggul ing perang Baratayuda. Iki menehi munggah kanggo kritik kuwat saka Semar dianggep pejabat Arjuna unwise. Miturut Semar, Arjuna ngirim ora mentingake awake dhewe kanggo mikir kanggo aku lan ora mikir saka keturunan Pandawa liyane. Lan cen, kabeh putra Pandawa melu ing Perang Baratayuda mati.

Nalika Arjuna lungguh dumadakan teka Dewi Uruwasi. Uruwasi dewi sing wis tiba ing katresnan kanggo Arjuna nyuwun garwanipun digawe. Arjuna nolak kanggo nyelehake iku mildly, nanging Dewi Uruwasi sing katresnan wuta tetep urgent. Amarga Arjuan isih nolak, ngukum Uruwasi Dewi bakal sissy mengko. Arjuna iki saddened dening ipat nglipur Batara Indra. Miturut Batara Indra bakal migunani mengko lan ora perlu disesali.Setelah bali saka Swarga, Arjuna lan sedulur-seduluré supaya nyamar ing negara Gathotkaca. Lan iki ngendi ipat saka Dewi Uruwasi migunani. Arjuna banjur dadi guru tari lan seni, lan dadi transvestite dijenengi Nawagaon Wrehatnala. Ing mburi nyamarake kang, Arjuna bali menyang jawata lan nampik Kurawa sing arep mnghancurkan Gathotkaca Kratoning. Arjuna banjur bakal dikawinke karo Utari Dewi nanging Dewi Utari Arjuna dijaluk sing dikawinke karo putra Abimanyu Raden.

Senajan Arjuna iku nuntun panggawe becik, nanging isih ora bisa sampurna. Iki uneg-uneg ing cilik saka kasih. Nalika putrané Bambang Sumitra bakal nikah Dewi Asmarawati, Arjuna katon indifferent. Miturut Semar, banjur acara dijupuk liwat supaya partai tindak banget karo perayaan dewa mengadirkan lan goddesses saka swarga. Arjuna banjur weruh kekhilafannya picky ing syarat-syarat katresnan. A pawulangan bisa sinau ing mriki inggih punika minangka tuwane ngirim ora Pick lan milih katresnan marang anak.

Ing perang Baratayuda Supreme senopati Pandawa Arjuna dadi sukses mateni akeh satriya Kurawa lan senotapi well-senopati liyane. Sing tilar donya ing tangan Arjuna antara liya Raden Jayadrata sing wis matèni anaké kang kinasih iku Abimanyu, King Bogadenta, Raden Citraksa, Raden Citraksi, Raden Bhurishravas, lan Adipati Karna.

Isih ing Baratayuda, Arjuna kang wus mung ilang putra kinasih dadi demoralized, plus guru lan sedulur-seduluré siji tiba ing lapangan Kurusetra. Prabu Kresna banjur maringi pitutur sing perang ana mungsuh kanca-kanca, vokal utawa guru-murid kabeh wis nasibe lan kudu mèlu. Dhoktrin iki dikenal minangka Bagawat Gita. Kang ndadekake Roh saka arbitrator jawata Pandhawa munggah minangka bakal dealing karo Adipati Karna, seduluré lawas ibu padha.

Sawisé perang rampung Baratayuda, Dewi Banowati kang hubungan dawa karo Arjuna banjur diperistrinya. Previous Arjuna wis kagungan putri Dewi Banowati. Ing wektu sing padha King Duryudana wiwit pitakonan sesambetan dheweke lan Arjuna banjur ngandika yen cah wadon bayi wis lair, iku putri saka Arjuna lan Banowati bakal diusir nanging yen iku cah lanang iku putrané. Nalika bayi lair ana ing kasunyatan wong wadon. Banowati banget panicky bab iku. Nanging kanthi Krishna, bayi diijolke sadurunge King Duryudana ndeleng iku. Bayi-bayi wadon sing banjur wungu dening Manuhara Dewi, garwane Arjuna liyane banjur dijenengi Endang Pergiwati. Amarga kang lair iku meh padha karo putri Dewi Manuhara dijenengi Endang Gendewa, banjur loro ing kula kembar. Minangka kanggo anak saka Dewi Banowati lan Sang Prabu Duryudana, Prabu Kresna banjur mundhut anak lan dijenengi Lesmana gandrawa Mandrakumara. Amarga piyambakipun putra saka gandrawa revered dadi manungsa, banjur Lesmana Mandrakumara duwe dispositive whiny lan Luwih bodho. Sayange kanggo Dewi Banowati ing wengi piyambakipun njupuk care saka Parikesit, piyambakipun matèni dening Aswatama sing sekuthon karo Kartamarma lan panrimo Kripa mateni Parikesit sing isih bayi. Ing dina kang padha Dewi Srikandi, lan Upapandavas uga matèni nalika turu. Begjanipun, bayi nangis lan nendhang Parikesit Pasopati senjata ing panggonan kang cedhak lan matèni Arjuna Aswatama.

Arjuna sing sedih amarga Banowati wis matèni karo Dewi lan Srikandi looking for a putri sing padha marang Dewi Banowati. Putri punika Citrahoyi Dewi, kang uga garwa saking Raja Arjunapati prabu murid Krishna. Prabu Kresna iku responsif kanggo lan takon King Arjunapati submit bojoné kanggo Arjuna. King Arjunapati pelanggaran iku bakal tantangan perang Prabu Kresna lan ing perang King Arjunapati tiba sampyuh Dewi Citrahoyi Patih Uddhava lan banjur dadi garwane Arjuna.

Sawisé disarèkaké ing pahlawan sing tilar donya ing perang lan aman saka King Puntadewa Baratayuda kanthi gelar Raja Kalimataya Astina, Arjuna mbeta metu tugas saka sadulur kang dening nggawe kurban Korban jaran disebut kurban Aswameda. Arjuna Astina diiringi dening tentara lan mèlu jaran jaran ngendi iku dadi lan karajan liwat kang jaran kudu tundhuk Astina, yen ora Arjuna lan pasukan kang bakal nyerang kerajaan. Jaran liwati Kratoning ana bisa ngalahaké. Arjuna banjur bali menyang mburi kang gesang marang Astina lan moksha mati karo papat lan Dewi kang Drupadi.


SUMBER : http://caritawayang.blogspot.com/2012/06/arjuna.html

0 komentar:

Poskan Komentar